De Studerendes Råd

27. februar 2023

Stort fremmøde og engagement på det første intromøde for studerende

En kold februar-aften gik De Studerendes Råd (DSR) i Dansk Psykoterapeutforening for alvor i luften, da de afholdt online intromøde for over 50 studerende fra forskellige psykoterapeutiske institutter rundt om i Danmark.

På aftenen mødte både medlemmer og ikke-medlemmer op for at høre mere om, hvad det vil sige at være studiemedlem af Dansk Psykoterapeutforening, samt hvad  DSR arbejder med i øjeblikket. Sammen havde vi to gode timer, hvor formanden for Dansk Psykoterapeutforening, Pia Clementsen, sekretariatsleder for Dansk Psykoterapeutforening, Vibeke Lubanski og formand for DSR, Daniel Ostermann Borup Jensen styrede slagets gang og svarede på de spørgsmål, der kom ind.

DSR blev lettede og glade for at se, at der dukkede så mange ansigter op på skærmen, og at alle var så engagerede og kom med både gode inputs til DSR’s fremadrettede arbejde og spørgsmål.

Det viser, at der er brug for et samlingspunkt for psykoterapeutstuderende, og at DSR har en vigtig rolle for at kunne samle og sikre, at vi som studerende får mulighed for at mødes og udveksle ideer og viden, der kan styrke fagligheden og sammenhængskraften på tværs af institutterne. Mødet gav desuden DSR blod på tanden til at fortsætte arbejdet, så vi håber på at se ligeså mange til vores første netværksmøde senere på foråret.

 

Hvad går processen omkring niveauvurderingen af uddannelserne ud på?

På mødet var der en del spørgsmål til niveauvurderingen af uddannelserne og de forskningsmoduler, som nu udbydes af foreningen. Vi kan høre, at der er brug for mere viden om dette til de studerende, og vi i DSR arbejder på at få afholdt et webinar, så alle studerende får mulighed for at lære mere om, hvad niveauvurderingen indebærer, og hvilke aktiviteter, der knytter sig hertil for studerende.

Pia Clementsen fortalte på mødet, at niveauvurderingen handler om at få de uddannelsessteder, der er under Dansk Psykoterapeutforening, godkendt til Masterniveau.

For at uddannelserne kan blive godkendt på et masterniveau, er det nødvendigt at implementere mere videnskabsteori i uddannelsen og styrke de studerendes viden om forskning indenfor det psykoterapeutiske felt. Dette er blevet til fem forskningsmoduler, som udbydes af Dansk Psykoterapeutforening. Modulerne bliver først et krav at tage for de studerende, der starter i 2024.

For nuværende studerende  er det et tilvalg, som Pia Clementsen opfordrer os til at gøre brug af. Modulerne , koster som samlet pakke 5000 kr., findes på både dansk og engelsk og kan med fordel spredes ud over hele uddannelsen. Læs mere om forskningsmodulerne her.


Kan der sikres mere gennemsigtighed i priserne på uddannelserne?

Der efterspørges fra de studerende gennemsigtighed ift. priserne på institutterne. På flere institutter dukker der ekstra regninger op i løbet af studietiden, som man ikke var forberedt på, da man startede på uddannelsen (supervision, træningsgrupper etc.).

Pia Clementsen svarer, at der lige nu pågår en evaluering af uddannelsernes gennemsigtighed, så det bliver mere tydeligt for nye studerende at se alle udgifter. Det bliver et krav fra foreningen, at der er gennemsigtige priser, når de studerende starter på uddannelsen, så man ved den præcise pris for uddannelsesforløbet.


Hvad er rammerne for DSR’s arbejde, og hvordan kan man blive medlem af rådet?

Kommissoriet for DSR kan findes her. Rammebeskrivelse og kontaktoplysninger på rådets medlemmer kan findes foreningens hjemmeside ved at klikke her. Det er også her du kan læse om hvordan du selv kan blive medlem af rådet. DSR har over det seneste år ca. afholdt et internt møde af 1-2 timers varighed en gang om måneden. Der er desuden udviklet en helt ny folder som DSR har udarbejdet for at gøre opmærksom på, at man kan blive studiemedlem af Dansk Psykoterapeutforening.


Afholder foreningen kurser om at starte privat praksis op efter endt uddannelse?

Pia Clementsen svarer, at  Dansk Psykoterapeutforening har samlet en startpakke for selvstændige på foreningens hjemmeside med video og guides til, hvordan man starter praksis op. Materialet ligger på hjemmesiden her.  Derudover kan alle psykoterapeuter MPF som noget nyt nu blive medlem af Din Sundhedsfaglige A-kasse, og de afholder jævnligt temamøder om at starte selvstændig virksomhed.

Lige nu udbyder Dansk Psykoterapeutforening desuden et to-dagskursus i klinikvejledning, hvor man kommer omkring alle processer i opstart af egen virksomhed. Beskrivelse og tilmelding til kurset findes her.

Hvor svært er det at blive godkendt som MPF efter endt uddannelse?

Pia Clementsen og Vibeke Lubanski svarer, at har man uddannelse på mindst bachelor-niveau og en fireårig uddannelse fra et godkendt institut, så er det en meget kort proces at blive medlem. Har man ikke en bachelor, så er det en vurderingssag om man har tilegnet sig relevant erfaring, der kan give adgang.

Det er en individuel vurdering om man bliver optaget. En vurdering som sekretariatet i Dansk Psykoterapeutforening gør sig meget umage med at træffe.

Kommer der et logo til de studerende der matcher det nye logo for Dansk Psykoterapeutforening.

Vibeke Lubanski svarer, at da foreningen fik nyt logo i efteråret valgte man at fjerne de studerendes logo, fordi klienterne blev forvirrede og ikke kunne kende forskel på uddannede og studerende. Der er noget etisk, der skal afklares. Vibeke vil gå videre med det og se om vi igen kan få et logo, der viser at vi er studiemedlemmer af Dansk Psykoterapeutforening.