Nyhed

06. marts 2024

Psykoterapeuter i frivilligt arbejde – galt eller genialt?

I efteråret 2023 gennemførte Dansk Psykoterapeutforening en omfattende undersøgelse blandt medlemmerne, blandt andet for at afdække omfanget af frivilligt arbejde blandt psykoterapeuter MPF.

Resultaterne afslørede, at 17% af foreningens medlemmer arbejder frivilligt ved siden af deres arbejde. Denne praksis rejser spørgsmål om værdien af erfaring, anerkendelse af uddannelse og behovet for eventuel regulering af ulønnet arbejde i branchen.

Skaber værdifuld erfaring som nyuddannet

En af de fremherskende holdninger blandt medlemmerne, som kom til udtryk i undersøgelsen, er glæden ved at opnå erfaring som nyuddannet psykoterapeut gennem frivilligt arbejde. En respondent pointerede, at det er fantastisk at kunne få praktisk erfaring, selvom det sker på ulønnet basis. Det kan fungere som et springbræt for nyuddannede, der ønsker at opbygge deres færdigheder og skabe en portefølje inden for feltet.

På den anden side rejser medlemmernes kommentarer i undersøgelsen også bekymringer om det paradoksale i at investere betydelige midler i en uddannelse for derefter at arbejde gratis. Dette dilemma peger på vigtigheden af, at man som psykoterapeut er bevidst om sit værd, sine værdier og mål, og at man overvejer fordele og ulemper nøje.

Organisationernes afhængighed af frivilligt arbejde

Flere psykoterapeuter bidrager frivilligt til organisationer som TUBA, Kvisten, Kræftens Bekæmpelse, Psykiatrifonden, Røde Kors, Mødrehjælpen og Red Barnet. Disse organisationer spiller afgørende roller inden for samfundsstøtte, og psykoterapeuternes frivillige arbejde udgør en værdifuld ressource for at opretholde gratis tilbud og støtteprogrammer.

En balance mellem at understøtte disse organisationer og samtidig sikre, at psykoterapeuter får den nødvendige anerkendelse og støtte, er afgørende.

Medlemmernes er i tvivl

Medlemsundersøgelsen afslørede også medlemmernes delte holdninger til, hvorvidt Dansk Psykoterapeutforening bør arbejde for at begrænse mængden af ulønnet arbejde blandt psykoterapeuter.

Mens 28% mente, at der er behov for begrænsninger, svarede 37% nej, og 36% var i tvivl.

Medlemmernes svar afspejler den kompleksitet, der omgiver spørgsmålet, og indikerer behovet for yderligere dialog og overvejelse. Psykoterapeuters frivillige arbejde kan være et tveægget sværd, der giver mulighed for erfaring og støtte til samfundet, men samtidig rejser spørgsmål om værdiansættelse og anerkendelse

- siger Pia Clementsen, formand for Dansk Psykoterapeutforening og fortsætter:

Dansk Psykoterapeutforening står over for udfordringen med at navigere mellem at opretholde støtte til organisationer og sikre, at psykoterapeuternes professionelle værdi og behov anerkendes. En fortsat dialog og refleksion er afgørende for at finde en balance, der gavner både samfundet og psykoterapeuterne selv.

Vi har samlet en guide med gode råd, hvis du overvejer at kaste dig ud i frivilligt arbejde.

10 råd om frivillighed

Læs mere