Nyhed

06. marts 2024

10 råd til dig, der overvejer at arbejde frivilligt

At arbejde som frivillig psykoterapeut kan være meningsfuldt og givende. Du er med til at gøre en forskel for andre samtidig med, at du styrker dit netværk og dit CV. Der er dog en række overvejelser, du bør gøre dig, før du engageret kaster dig ud i ulønnet arbejde.

At arbejde som frivillig psykoterapeut giver mulighed for at bidrage til samfundet og hjælpe dem, der måske ellers ikke har adgang til psykoterapeutisk støtte på grund af økonomiske begrænsninger.

Samtidig giver frivilligt arbejde dig mulighed for at udvikle dine færdigheder og erfaringer. Du kan få erfaring med at arbejde med forskellige klientgrupper under supervision og opbygge en bredere vifte af kompetencer. Det åbner også døren for at møde andre fagfolk og udvide dit netværk. Samlet set kan det være gavnligt for din karriere og et springbræt til dit næste fuldtidsjob.

Men arbejdet som frivillig psykoterapeut kan give anledning til en række overvejelser. Du kan komme til at påtage dig arbejde, som du egentlig burde få betaling for.

De fleste psykoterapeuter arbejder typisk i organisationer og NGO’er inden for det almennyttige sociale område. For eksempel som terapeut, chatrådgiver eller besøgsven. Mange psykoterapeuter, der er medlem af Dansk Psykoterapeutforening, arbejder i organisationer, der tilbyder gode vilkår, faglige kurser, fast supervision og deltagelse i faglige netværk. Medlemmerne af Dansk Psykoterapeutforening arbejder typisk i organisationer som TUBA, Psykiatrifonden, Kræftens Bekæmpelse, Kvisten og Røde Kors.

Samlet set afhænger beslutningen om at arbejde som frivillig af ens personlige mål, værdier og omstændigheder. Det er vigtigt nøje at overveje både fordele og ulemper, inden man påtager sig et frivilligt engagement.

At være en opmærksom og informeret frivillig er afgørende for en positiv oplevelse og for at sikre, at du kan give den bedst mulige støtte til dem, du arbejder med. Derfor kan du overveje følgende:

  1. Identificér dine mål og værdier
    Klarlæg dine egne mål og værdier i forhold til frivilligt arbejde. Hvad håber du at opnå, og hvilken type organisation eller klientgruppe vil du gerne arbejde med?

  2. Undersøg organisationer
    I nogle tilfælde kan frivilligt arbejde mangle de samme professionelle standarder og retningslinjer som betalte stillinger. Dette kan påvirke kvaliteten af arbejdet og din egen faglige udvikling. Undersøg nøje de organisationer, du overvejer at arbejde for. Se efter organisationer, der har et klart formål, gode retningslinjer og en solid struktur for det frivillige arbejde for at øge chancerne for, at du får en positiv oplevelse.

  3. Kvalifikationer
    Undersøg om du har de nødvendige kvalifikationer for at arbejde som psykoterapeut i den pågældende organisation. Nogle organisationer kan kræve specifikke faglige standarder, for eksempel medlemskab af Dansk Psykoterapeutforening.

  4. Klar kommunikation
    Vær klar i din kommunikation med organisationen. Forklar tydeligt dine forventninger, tilgængelighed og eventuelle specifikke krav, du måtte have.

  5. Supervision
    Spørg om organisationen tilbyder løbende supervision. Det er vigtigt at have adgang til supervision, når man arbejder med klienter i følelsesmæssigt krævende situationer. Supervisionen bør betales af organisationen.

  6. Fastlæg grænser
    Vær tydelig om dine grænser og arbejdsomfang. Frivilligt arbejde bør være givende, men det er vigtigt at undgå overbelastning.

  7. Forstå forpligtelser og forventninger
    Få klarhed over de forpligtelser og forventninger, organisationen har til frivillige psykoterapeuter. Dette kan omfatte antallet af sessioner, rapportering og eventuelle træningskrav.

  8. Vær opmærksom på etisk praksis
    Hvis du er medlem af Dansk Psykoterapeutforening, skal du overholde foreningens etiske retningslinjer for god psykoterapeutisk praksis. Sørg for, at organisationen har et klart etisk kodeks, og at du føler dig komfortabel med det.

  9. Byg et netværk
    Engager dig i et netværk af frivillige og professionelle inden for dit felt. Dette kan give dig mulighed for at udveksle erfaringer og få yderligere støtte.

  10. Evaluér løbende
    Evaluer løbende din oplevelse som frivillig psykoterapeut. Hvis det ikke opfylder dine forventninger eller bliver for udfordrende, skal du være åben for at reevaluere og måske finde andre muligheder.