Portræt

06. marts 2024

Portræt af en frivillig: "Det giver god erfaring og faglig, personlig udvikling"

Psykoterapeut MPF Gitte Syvsten arbejder som frivillig behandler i Kvisten i Nordjylland. Her har hun klienter i terapi en gang om ugen ved siden af sit arbejde som pædagogisk familierådgiver.

Det frivillige arbejde har givet hende solid erfaring med terapi og i rollen som terapeut. Samtidig sætter hun stor pris på det faglige, stærke fællesskab i Kvisten.

Jeg har været i Kvisten siden 2016. Jeg hørte om Kvisten, da jeg studerede til psykoterapeut på ID Academy. Og jeg blev nysgerrig. Det frivillige arbejde har givet mig muligheden for hurtigt at komme i gang med at lave terapi, og bruge mig selv og mine færdigheder som nyuddannet psykoterapeut. Det har også givet mig et fantastisk netværk af fagfæller, som jeg ikke ville have, hvis jeg var selvstændig hjemmefra i egen klinik,

- fortæller Gitte Syvsten.

Den landsdækkende organisation Kvisten tilbyder gratis psykoterapeutisk behandling til mennesker, der har været udsat for et seksuelt overgreb, inden de fyldte 18 år. Kvisten drives primært af frivillige kræfter og har afdelinger i 44 kommuner i Danmark.

Jeg har altid gerne ville lave frivilligt arbejde; tidligere var jeg frivillig på krisecenter for kvinder, og mit hjerte banker for mennesker i udsatte, sårbare situationer,

- siger Gitte Syvsten og fortsætter:

Senfølger af overgreb kan give mange forskellige problemer. Når man er overskredet på det mest intime, private og sårbare i ens barndom, så har det stor indflydelse på alt i livet. Især hvordan man formår at indgå i tætte og intime relationer, til sine børn og partner, men også tilknytning til uddannelse og job. Noget af det, jeg arbejder allermest med klienterne om, det er grænsesætning. At mærke at man har grænser, og at det er i orden at have dem. Og det er i orden at sætte dem.

Stærkt fagligt fællesskab

De frivillige psykoterapeuter tager sig af individuel terapi og samtaler med pårørende. Gitte Syvsten er i Kvisten hver tirsdag fra kl. 15:30-20, hvor hun har klienter i individuel behandling. Tidligere har hun også haft pårørende-samtaler. Derudover tilbyder Kvisten gruppeterapi, åben og anonym telefonrådgivning, rådgivningen til unge samt mande- og kvindetræf. I Nordjyllands afdeling i Nørre Sundby, hvor Gitte Syvsten er frivillig, er de lige nu i alt 10 frivillige behandlere.

Vi har et meget tæt samarbejde. Vi giver hinanden faglig opbakning og sparring i det daglige, og vi har gruppemøder flere gange om året, ligesom vi går på kurser sammen og i supervision. Det netværk og stærke, faglige fællesskab, som findes i Kvisten, det kan jeg ikke få andre steder. Det er som at have kolleger. Og det er at have kolleger, det kan jeg rigtig godt lide,

- siger Gitte Syvsten.

Psykoterapeut MPF Gitte Syvsten arbejder som frivillig i Kvisten i Nordjylland ved siden af sit arbejde som pædagogisk familierådgiver.

Brug af kompetencer på tværs

Gitte Syvsten, der er 60 år, har en grunduddannelse som socialpædagog og en fuldtidsstilling som pædagogisk familierådgiver i Aalborg Kommune gennem mange år. Sammen med det frivillige arbejde i Kvisten går det hele op i en højere faglig enhed for Gitte Syvsten.

Jeg sætter stor pris på mit arbejde med mennesker, både det socialpædagogiske i kommunen og det terapeutiske i Kvisten. Jeg bruger mine kompetencer og metoder på tværs. F.eks. arbejder jeg med familieopstilling begge steder. Fra kommunen har jeg jo mange års erfaring i arbejdet med familier og systemer. Og det tager jeg med ind i terapien med mine klienter hos Kvisten, når jeg f.eks. bruger familieopstilling og arbejder ind i deres opvækst. På den måde har begge jobs en positiv afsmitning på hinanden – og gør mig fagligt stærkere,

- siger Gitte Syvsten.

Frivilligt arbejde har ført til betalte opgaver

Frivillige i Kvisten har ind imellem mulighed for faste, betalte ansættelser. Det kan være i ungerådgivningen eller gruppeforløb, hvis der er behov for en særlig indsats, eller der er kommet projektpenge. De betalte opgaver forudsætter, at de frivillige behandlere har gennemgået et basalt grundløb i Kvisten Akademi, om senfølger, seksualitet og traumer.

Ud over sit frivillige arbejde har Gitte Syvsten derfor lige nu en betalt projektstilling; hver anden onsdag aften arbejder hun i Kvistens ”Kvindetræf”. Her kan kvinder, der har været udsat for seksuelle overgreb i barndommen, dukke op som de har lyst til, til snak og samtaler på tværs, hvis de savner nogle at dele erfaringer med.

Tidligere har Gitte Syvsten også haft løn i en periode på 1,5 år, en hel dag ugentligt, på et projekt med fokus på terapi til mænd.

Det er noget af det, jeg også har fået ud af at være frivillig i Kvisten - at der ind mellem er betalt arbejde, og det er ganske tilfredsstillende,

- siger hun.

Kvisten Akademi: Kurser, efteruddannelse og supervision

Ud over mulighed for fast løbende faglig sparring med en koordinator, så får alle frivillige i Kvisten tilbudt flere forskellige, gratis kurser om året med relevante temaer om seksualitet, traumebehandling og terapi.

Det har blandt andet været med psykolog Ulla Rung Weeke og andre faglige kapaciteter inden for området. Ligeledes stiller Kvisten supervision til rådighed 6 gange om året, hvor det er en forventning, at alle deltager.

Og det er noget Gitte Syvsten sætter stor pris på. Hun siger:

Kvisten Akademi er kurser, efteruddannelse og supervision for frivillige behandlere i Kvisten. Her kan vi løbende få øget viden og udviklet vores kompetencer, og vi opnår en fælles referenceramme for den behandling og rådgivning, vi giver. Alt det får vi. Og det fastholder mig som frivillig. De er gode til at passe på os i Kvisten.

Frivillig for altid

For Gitte Syvsten er det frivillige arbejde blevet en del af hendes liv og livsstil, som hun ikke vil være foruden. Selvom hun ind imellem kan føle sig ’mæt’, så giver arbejdet så megen faglig og personlig udvikling, at Gitte Syvsten har til hensigt at fortsætte i Kvisten. Hun siger:

Det er dobbeltarbejdet, der i perioder kan fylde. At både have fast og frivilligt arbejde. Så kan jeg blive lidt ’mæt’, aldrig overbelastet eller udmattet, men ’mæt af relation’. Det er dog så få dage, det varer. Så er det ovre igen - for det er bare så stor en del af mig at være i relation,

- siger Gitte Syvsten med et smil.

Det frivillige arbejde, det vil jeg blive ved med.

- slutter hun.

Om Gitte Syvsten

  • 60 år
  • Bor i Nibe, Aalborg Kommune
  • Psykoterapeut MPF
  • Uddannet psykoterapeut fra ID Academy i 2015, certificeret i 2016
  • Uddannet socialpædagog fra Ranum Statsseminarium i 1992
  • Har haft fuldtidsarbejde som pædagogisk familierådgiver i Aalborg Kommune siden 1997

 

Om Kvisten

  • Læs mere om Kvisten her

 

Hvad kræver det at blive frivillig i Kvisten?

  • Godkendt psykoterapeutuddannelse eller psykolog med speciale i psykoterapi.
  • Erfaring med behandling af traumer.
  • Kan tilbyde terapi på frivillig basis 2-3 timer hver uge, til ca. 2 klienter.
  • Kan deltage i obligatorisk supervision minimum seks gange om året.
  • Kan deltage i efteruddannelse om senfølger og traumebehandling.
  • Har ikke selv været udsat for seksuelle overgreb.
  • Gennemført Kvisten Akademis grundforløb på 8 moduler.

10 råd om frivillighed

Læs mere