Interview

07. november 2023

Institutleder: Forskningsmodulerne hæver kvaliteten af uddannelsen

Et skærpet fokus og et udvidet mindset. Det er, hvad Annegrethe Williams blandt andet har fået med sig, efter at hun har gennemført Dansk Psykoterapeutforenings forskningsmoduler. I dette interview fortæller Annegrethe om sit udbytte af forskningsmodulerne.

I oktober 2022 startede ”Hold 1” på Dansk Psykoterapeutforenings forskningsmoduler ”Forskningsmetoder i psykoterapeutisk praksis” – en række moduler, der skal bidrage med nye perspektiver på den psykoterapeutiske praksis med udgangspunkt i ny forskning og viden inden for feltet.

Hold 1 har netop færdiggjort deres afsluttende opgave, og en af deltagerne på holdet, Annegrethe Williams, kan nu se tilbage på et forløb, der har givet hende vigtige færdigheder, som hun med stor glæde allerede nu benytter sig af i sin daglige praksis.

Med forskningsmodulerne har jeg fået et udvidet mindset og fået skærpet mit fokus og min tilgang – både som institutleder, underviser og psykoterapeut. Jeg bruger principperne fra forskningsmodulerne allerede – for eksempel i forhold den måde, jeg er i rummet med en klient på og som supervisor. Jeg har fået hævet blikket og fået et udvidet begrebsapparat, der matcher godt med det, der var i forvejen,”

- siger Annegrethe Williams

Til daglig er Annegrethe Williams institutleder på Dansk NLP Institut, hvor hun også underviser og vejleder de studerende på den 4-årige psykoterapeutuddannelse.

Hun har desuden været med til at udvikle Dansk Psykoterapeutforenings kompetenceramme, der beskriver kompetencerne for professionen ’psykoterapeut MPF’. I den står der bl.a., at en psykoterapeut MPF skal have viden om videnskabsteori, kvantitative og kvalitative forskningsmetoder samt evnen til at anvende forskningsmetoder i egen praksis. Hun fandt det derfor meget nærliggende at tage forskningsmodulerne.

Jeg meldte mig til forskningsmodulerne, fordi jeg ønsker at opfylde den del af kompetencerammen, der vedrører forskning. Hvis vi vil leve op til kravene om master-niveau på uddannelserne, er det afgørende, at vi får styrket kvaliteten. Derfor vil modulerne også blive en obligatorisk del af uddannelserne fra 2024. Jeg anbefaler alle vores studerende at tage modulerne med det samme. Det er lidt ligesom et kørekort – man kan lige så godt få det gjort

- siger Annegrethe Williams med et smil på læben.

Annegrethe Williams (tv.) er institutleder på Dansk NLP Institut, hvor hun også underviser og vejleder de studerende på den 4-årige psykoterapeutuddannelse.

Fra teori til praksis

På forskningsmodulerne undervises der i fem forskellige moduler med hver sit fokus. Det tager i alt ca. 1 år at gennemføre alle modulerne. Modulerne afsluttes med en gruppeopgave, som skal give de studerende et godt grundlag for at kunne videreudvikle praksisbaseret forskning og forskningsbaseret praksis.

Jeg har været særligt begejstret for gruppearbejdet på det afsluttende modul, hvor man skal udarbejde et mini-forskningsprojekt som gruppeopgave. Det var dels en spændende proces at lave forskningsprojektet og afprøve teori i praksis, men det var også interessant at høre de andre gruppers fokus i deres forskningsprojekter. Man kommer tæt på sine kollegaer på en ny måde.

- fortæller Annegrethe og fortsætter:

Jeg er blevet overrasket over, hvor meget den teoretiske del af modulerne kan anvendes i praksis. Jeg var lidt skeptisk over al den teori til at begynde med, men da vi senere skulle til at anvende teorien i praksis i mini-forskningsprojektet, faldt det hele på plads for mig. Det viste sig, at der var langt kortere vej mellem daglig praksis og forskningsverden, end jeg havde troet. Jeg er ikke i tvivl om, at det er med til at hæve niveauet på uddannelserne og dermed psykoterapeuternes kompetencer.

Fakta om forskningsmodulerne

  • Forskningsmodulerne ”Forskningsmetoder i psykoterapeutisk praksis” udbydes af Dansk Psykoterapeutforening.
  • Undervisningen foretages af otte forskere fra foreningens Fakultet, der sætter fokus på forskning i egen praksis og underviser i videnskabsteorien omkring psykoterapi, kvalitative og kvantitative metoder, fænomenologi og forskningsetik.
  • Tilbuddet er både til studerende og færdiguddannede psykoterapeuter MPF.
  • Der er fem forskningsmoduler i forløbet, der alle skal gennemføres. Hvert modul har hver sit fokus og er af hver ti timers varighed. Modulerne er planlagt som fem to-timers sessioner.
  • Der undervises to timer ad gangen ca. hver 14. dag. Det tager ca. 1 år og 2 måneder at gennemføre alle moduler.
  • Der skal beregnes mindst 1 times forberedelsestid inden hver session.

Hvordan foregår undervisningen?

  • Undervisningen foregår online via Zoom og er praksisorienteret, hvor opgaver og teorier bliver drøftet i samspil med kollegaer og sat i relation til dine egne problematikker fra praksis.
  • Som deltager på modulerne får du adgang til en online læringsplatform, hvor du vil kunne downloade materialer og gense forelæsningerne, som bliver optaget undervejs.
  • De fem moduler udbydes løbende. Hold øje med siden arrangementer, hvor modulerne vil blive annonceret.

Forskningsmoduler

Læs mere