Moms og lønsumsafgift

 

Fritagelse for moms

Momsreglerne for psykoterapeuter er forskellige alt efter typen af det psykoterapeutiske arbejde. Som udgangspunkt er individuel psykoterapi momsfritaget, når SKATs krav om både uddannelse og behandling er opfyldt.

Psykoterapeuter – uddannet på et af Dansk Psykoterapeutforenings uddannelsessteder – lever som udgangspunkt op til uddannelseskravene. Læs mere om SKATs uddannelseskrav for momsfritagelse her

Når man forebygger, diagnosticerer og behandler sygdomme f.eks. behandling af depressioner, fobier og angst lever man tillige – som udgangspunkt – op til SKATs behandlingskrav.

Læs mere om SKATs behandlingskrav for momsfritagelse her

Læs evt. mere om fritagelse for moms her

 

Lønsumsafgift

Når du som selvstændig psykoterapeut er momsfritaget, skal du til gengæld betale lønsumsafgift, hvis du har et afgiftsgrundlag på over 80.000 kr. om året.

Hvis du som selvstændig psykoterapeut ikke har nogen ansatte, vil afgiftsgrundlaget være det skattemæssige overskud i din virksomhed. Lønsumsafgiften beregnes i 2017 som 4,12 pct. af det skattemæssige overskud.

Læs mere om lønsumafgift hos SKAT her

 

Momspligtige behandlinger

Hvis du foretager momspligtige behandlinger eller ydelser, som f.eks. behandling af stress, parterapi, coaching, personlig udvikling samt supervision, skal du betale moms heraf. Det samme kan være gældende ved f.eks. familieterapi, når dette ikke kan betragtes som behandling, eller når klienten ikke er henvist gennem kommunen.

Først når du har en momspligtig omsætning på over 50.000 kr. om året, skal du registreres for moms.

Se mere hos SKAT her

Vær opmærksom på SKATs frister for indberetning af bl.a. moms og lønsumsafgift her

Læs evt. mere om momspligtige behandlinger her

 

Hør foreningens bogholder Nina Grove forklare om moms og lønsum i videorne herunder: