Interview

30. januar 2024

Terapiforløb med dokumenteret metode virker mod stress

To psykoterapeuter med baggrunde som cand.merc.jur. og læge driver sammen med stressforsker Bo Netterstrøm stresscenteret Kalmia i Gentofte, hvor de hjælper stresssygemeldte danskere tilbage i arbejde med et effektivt og veldokumenteret behandlingsforløb. Samtidig slår de et slag for mere stressforebyggelse i dansk erhvervsliv.

Det er egentlig ret enkelt: Når ens medarbejdere trives, er de mere produktive og stabile. Omvendt vil stress blandt medarbejderne påvirke bundlinjen negativt. Derfor kan det hverken betale sig menneskeligt eller økonomisk ikke at arbejde med trivsel og stressforebyggelse på arbejdspladsen

- fortæller Nicoline Christophersen.

Hun er psykoterapeut MPF, direktør og partner i det private stresscenter Kalmia i Gentofte, der siden 2007 har specialiseret sig i behandling og forebyggelse af stress.

Her tager de dagligt imod mænd og kvinder i alle aldre, der er sygemeldt fra arbejde med alvorlige symptomer på stress, såsom søvnproblemer, hukommelsestab, koncentrationsbesvær og tristhed. Nogle har også angst og depression.

Stress er en belastningstilstand, som på sigt kan give varige psykiske og fysiske skader, hvis den ikke behandles. Derfor er det vigtigt at søge hjælp og finde ud af, både hvad der er årsagen til stressen, og hvordan man kan ændre sine tankemønstre og adfærd, så man får en bedre og holdbar balance i livet. Det hjælper vi med hos Kalmia. Vi oplever, at det ikke nødvendigvis kun er arbejdet, der belaster. Der er ofte tale om en kombination af private og arbejdsmæssige faktorer,

- fortæller Nicoline Christophersen.

Partnerne i Kalmia er Nicoline Christophersen (stående th.), Bettina Damsbo (foran) og Bo Netterstrøm (tv.)

Dokumenteret metode

Med udgangspunkt i klientens historie og tilstand sammensætter Nicoline Christophersen og hendes kollegaer på Kalmia et forløb, der passer til den enkeltes behov.

Typisk består behandlingen af et 10-ugersforløb, som indledes med en forsamtale, hvor klienten måske for første gang får fortalt sin historie i sammenhæng.

Derefter møder den stressramte fysisk op på Kalmia to gange om ugen. Én session á 2,5 timers gruppeterapi med andre stressramte og én session med kropsbevidsthedstræning med mindfulness og meditation på 2 timer.

Vores 10-ugersforløb er baseret på det, vi kalder Kalmiametoden - en holistisk og forskningsdokumenteret tilgang, der kombinerer gruppeterapi og kropsbevidsthedstræning. Den har vist sig særligt effektivt mod stress i et omfattende studie* ledet af Arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital ved overlæge dr. med Bo Netterstrøm, som er en af grundlæggerne af Kalmia

- fortæller Nicoline Christophersen og fortsætter:

Med metoden får den stressramte ikke alene redskaber til at håndtere stressen. De får en også en dyb forståelse af sig selv og deres egne mønstre. Det er en ny vej til personlig udvikling, hvor de lærer at passe på sig selv, så vi minimerer risikoen for tilbagefald.

Det 10-ugers lange forløb varetages af et tværfagligt behandlerteam på Kalmia, der foruden psykoterapeuter består af en læge, en psykolog samt en yoga- og mindfulnessinstruktør, der også har en baggrund som psykoterapeut. 

En af dem er Bettina Damsbo, der i sin tid har grundlagt Kalmia. Hun er uddannet læge og har desuden to psykoterapeutuddannelser at trække på. Hun er uddannet gestaltterapeut og SE-terapeut og tilføjer:

Man kan sammenligne det lidt med, at den stressramte før var kørt fast i en rille på grammofonpladen. Vi hjælper dem og løfter dem over i en ny rille, så de kan køre videre i et nyt og forbedret spor.

*Kalmiametoden er baseret på viden fra det omfattende forskningsprojekt COPESTRESS (Copenhagen stress treatment project) fra 2010-2011 ledet af Arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital ved overlæge dr. med Bo Netterstrøm. Resultaterne af projektet viste, at 66% af de patienter, der blev behandlet efter Kalmiametoden, var i arbejde efter 3 måneder.

Effektmåling og tilbage i arbejde efter få måneder

Efter forløbet hos Kalmia oplever klienterne en mærkbar forandring. Og den kan dokumenteres. Klienterne bliver nemlig testet før behandlingsforløbet, så behandlerne kan planlægge behandlingen. De bliver også teste efter forløbet, så man kan se effekten af interventionerne. Resultaterne præsenteres afsluttende for klienterne, så de kan se deres egen udvikling og den afsluttende samtale med terapeuten bruges også til at forankre forløbet i konkrete fremadrettede handlinger.

Tilgangen stammer fra COPESTRESS-studiet hvor de stressramte, der var sygemeldt fra arbejde, også blev målt på, hvor hurtigt de kom tilbage i arbejde. Resultaterne viste, at 68% af klienterne var tilbage i arbejde efter 12 uger, og 91% var tilbage efter 4 måneder.

Stress skal også forebygges i erhvervslivet

De to partnere i Kalmia, Nicoline Christophersen og Bettina Damsbo, har tidligere arbejdet mange år i erhvervslivet, blandt andet som ledere inden for salg, marketing, procesoptimering og forandringsledelse.

Derfor føltes det helt naturligt, da for de seks år siden valgte at trække erfaringerne med deres stressbehandling fra Kalmia over i et koncept til dansk erhvervsliv.

I dag tilbyder de målrettet stressforebyggelse som konsulentbistand til landets virksomheder og organisationer.

Stress skal ikke kun behandles, men også forebygges med effektive strategier. Vi oplever, at mange af vores klienter har svært ved at vende tilbage til deres gamle arbejdsplads efter et stressforløb. Der mangler simpelthen den rette viden og et fælles sprog for stress på arbejdspladserne,

- siger Nicoline Christophersen.

Når man har været alvorligt ramt af stress og kommer tilbage på arbejde, har man brug for støtte, forståelse og en langsom start. Selvom medarbejderen er meget motiveret for at vende tilbage, fungerer hjernen ikke i starten som før belastningen, og typisk vil hukommelse, overblik og koncentrationsevne være svækket i en periode. Det kaldes det kognitive efterslæb og betyder, at der skal trappes op og justeres på flere parametre for at skabe en optimal tilbagevenden til arbejdspladsen

- fortæller Bettina Damsbo og fortsætter:

Det er langt fra alle ledere, der har den viden, og derfor kan den stressramte blive mødt med alt for store krav, når de kommer tilbage på arbejde efter deres sygemelding. Derfor er der et stort behov for at klæde flere ledere på både til at forebygge, håndtere og sikre en tryg tilbagevenden efter en stresssygemelding på arbejdspladsen.

Psykoterapeut MPF Nicoline Christophersen har en baggrund som cand.merc.jur. og trækker på sin erfaring fra arbejdet i erhvervslivet, når hun er ude for at tale om stressforebyggelse i virksomheder og organisationer.

Sideløbende med den private stressbehandling på Kalmia tager Nicoline Christophersen og Bettina Damsbo i dag rundt og laver undervisning, workshops, foredrag og konsulentbistand for at klæde virksomhederne på til at tackle og forebygge stress blandt medarbejderne. De hjælper også med at implementere konkrete stress- og trivselspolitikker på arbejdspladserne.

Desværre møder vi stadig rigtig mange fordomme hos ledere i dansk erhvervsliv, når vi er ude og tale om stressforebyggelse. Mange ledere er bange for at tale åbent om stress, fordi de frygter, at det vil afføde sygemeldinger på stribe. Men faktisk er det modsatte tilfælde. Det giver øget ro og tryghed for medarbejderne at vide, at der er en politik for stress. Heldigvis er der en stor forandring i gang i erhvervslivet, oplever vi. Flere og flere ved heldigvis, at det er vigtigt både menneskeligt og økonomisk at arbejde stressforebyggende,

- fortæller Nicoline Christophersen.

Kalmia ligger i Bernstorffsparken i Gentofte.

Om Kalmia

  • Kalmia er et privat behandlingscenter, der arbejder med behandling og forebyggelse af stress- og belastningsreaktioner
  • Kalmia tilbyder både individuel terapi og gruppesamtaler.
  • Deres primære tilgang er Kalmiametoden - et 10-ugersforløb der kombinerer samtaleterapi i gruppe med kropsbevidsthedstræning.
  • Kalmia tilbyder også konsulentydelser, workshops og foredrag om stress og forebyggelse til virksomheder og organisationer.
  • Kalmia er etableret af medarbejdere fra den tidligere Stressklinik på Hillerød Hospital og Psykoterapeutisk Center Stolpegård i Gentofte.
  • Teamet består af psykoterapeuter, læger, psykolog og yoga/mindfulnessinstruktører.
  • Kalmia ligger i Bernstorffsparken i Gentofte
  • Partnerne i Kalmia er Nicoline Christophersen fra Frederiksberg, Bettina Damsbo fra Charlottenlund og Bo Netterstrøm fra Lyngby.
  • Kalmia uddanner psykoterapeuter, psykologer og andre fagprofessionelle i metoden på 2-dages Masterclass
  • Læs mere om Kalmia

 

Fakta om stress

  • Op mod 300.000 danskere lider af alvorlig stress
  • Hver eneste dag er 35.000 sygemeldt fra arbejde
  • 29% af voksne danskere havde i 2021 et højt stressniveau
  • Op mod 25 % af alle, der oplever større stressfulde hændelser, vil få en depression
  • Hvert år koster stress de danske arbejdspladser 16,4 milliarder kroner, og de tabte arbejdstider på grund af sygdommen svarer til 37.335 fuldtidsstillinger

Kilde: Sundhedsstyrelsen og NFA