Debat

15. august 2022

Psykoterapeuter MPF kan øge kvaliteten i psykiatrien

Pia Clementsen

Formand

Psykoterapeuterne kan yde et væsentligt bidrag til at øge kvaliteten i psykiatrien og arbejdet med mental sundhed generelt, hvis den offentlige sektor i højere grad anerkender og bruger os

Midt i diskussionen om en ny psykiatriplan, ventelister til psykolog og behovet for at øge kvaliteten i psykiatrien findes der en kvalificeret faggruppe, der står klar til at løfte arbejdet med mental sundhed i Danmark.

Men i dag er psykoterapeuter en relativt ukendt faggruppe med private uddannelser. Kun få ved, at medlemskabet af Dansk Psykoterapeutforening er en kvalitetssikring på linje med de offentlige autorisationsordninger.

En psykoterapeut har mindst en baggrundsuddannelse på bachelorniveau og fire års videreuddannelse til psykoterapeut. Dansk Psykoterapeutforenings uddannelser er certificerede.

De har en fælles kompetenceramme, selv om fokus er forskellige – kognitiv, krop, eksistentiel, oplevelsesorienteret og så videre. Samtidig har både studerende og klienter formaliserede klageveje, hvis de er utilfredse med behandlingen eller uddannelsen.

Medlemmerne af Dansk Psykoterapeutforening findes allerede i dag overalt i social- og sundhedssystemet. Mange ved det bare ikke, fordi vores medlemmer har en uddannelse, allerede inden de begynder på videreuddannelsen til psykoterapeut.

Derfor arbejder mange af vores medlemmer som pædagoger, lærere, sygeplejersker og socialrådgivere. Og det er netop videreuddannelsen til psykoterapeut, der giver den ekstra dimension i arbejdsindsatsen, som får behandlingen eller indsatsen til at lykkes.

En psykoterapeut har praksisfagligheden som spidskompetence. Vi har et medlem, der er uddannet jordemoder og nu arbejder med at hjælpe kvinder, der har haft et voldsomt fødselsforløb. Eller den psykoterapeutuddannede skolelærer, der hjælper børn med skolevægring og krisehåndtering i det hele taget.

Jeg håber, beslutningstagere i både kommuner, regioner og staten vil bruge den nødvendige tid på at forstå, at bare fordi man har en privat uddannelse, så er det ikke ensbetydende med lavere kvalitet.

Tag bare grundskoleområdet, hvor fri- og privatskolerne allerede er inviteret med indenfor i uddannelsessystemet. Her vil man næppe påstå, at en privatskole automatisk leverer dårligere kvalitet end en folkeskole.

Efter min opfattelse er psykoterapeuters praksisfaglighed et helt afgørende element i at løfte kvaliteten i psykiatrien og arbejdet med mental sundhed generelt i Danmark. Vi findes allerede, og vi har kvalifikationerne.

Debatindlægget er bragt i Information