Nyhed
24. september 2024
Medlemsundersøgelse 2024: Resultater og tendenser
Dansk Psykoterapeutforening har netop gennemført en medlemsundersøgelse blandt de omkring 2800 ordinære medlemmer af foreningen. Med en svarprocent på 32 % giver undersøgelsen værdifuld indsigt i både tilfredshed, arbejdsliv og fremtidige behov hos medlemmerne.
Tusind tak til alle medlemmer for stor opbakning til undersøgelsen.
Figur 1: Beskæftigelsesstatus blandt psykoterapeuter MPF
45 % af foreningens medlemmer har en privat praksis som eneste beskæftigelse. 28 % har både en privat praksis som psykoterapeut og er lønmodtagere.
15 % er offentligt ansatte som eneste beskæftigelse. Det gælder for 8 % af de privat ansatte, mens 4 % er uden for beskæftigelse, sidstnævnte typisk ledige, pensionister eller andre former for overførselsindkomst.
Antallet af medlemmer af Dansk Psykoterapeutforening har været stigende gennem en del år efterhånden. Vi er nu omkring 3800 medlemmer med alle medlemsgrupper. Jo flere, vi er, jo stærkere er vi som faggruppe. I dag arbejder vores medlemmer overalt i både den offentlige og private sektor, som selvstændig, i familiecentre, i psykiatrien, på botilbud og med misbrugsbehandling. Det er jeg meget tilfreds med
- siger Pia Clementsen, formand for Dansk Psykoterapeutforening
De medlemmer, der er lønmodtagere på deltid eller fuld tid arbejder typisk på familiecentre, med misbrugsbehandling, i kommunale forvaltninger, på sociale botilbud eller i psykiatrien.
Under ”anden branche” gemmer der sig for eksempel daginstitutioner, sundhedsforsikringer, private uddannelsestilbud og sociale rådgivningscentre.
Figur 2: Hvilke brancher arbejder lønmodtagermedlemmer typisk i?
24 procent af Dansk Psykoterapeutforenings medlemmer har en kandidatuddannelse (inkl. master og ph.d.), mens 22 procent oprindeligt er uddannet pædagog.
10, 9 og 10 procent af medlemmerne er uddannet henholdsvis lærer, sygeplejerske og socialrådgiver.
I alt har godt 88 procent af medlemmerne minimum en bacheloruddannelse. De medlemmer, der ikke minimum har en bacheloruddannelse, er optaget på baggrund af en realkompetencevurdering.
For at blive optaget i Dansk Psykoterapeutforening er hovedreglen, at man skal have mindst en bacheloruddannelse og en psykoterapeutuddannelse certificeret af foreningen. De knap 12 % af medlemmerne, der ikke har en bacheloruddannelse, er optaget på baggrund af en realkompetencevurdering, hvor de har dokumenteret, at de har uddannelse og erfaring svarende til en bachelor.
I forhold til tidligere undersøgelser er andelen af pædagoguddannede svagt faldende og kandidatuddannede er nu den største gruppe.
Figur 3. Medlemmernes uddannelsesbaggrund
Af andre resultater af medlemsundersøgelsen kan nævnes, at de fleste af medlemmer har en længere efteruddannelse, ud over deres grunduddannelse og uddannelsen som psykoterapeut. Traumer, stress, parterapi, familieterapi og supervisor er de mest populære efteruddannelsesområder.
Figur 3: Langvarig efteruddannelse ud over grunduddannelsen og uddannelsen til psykoterapeut
Det slår mig altid, når jeg hører om, hvem vi har optaget som nye medlemmer, at medlemmerne af Dansk Psykoterapeutforening generelt er virkelig veluddannede. Vores opgave som forening er at få alle, der arbejder med mental sundhed i Danmark til at forstå det. Mesterlæreuddannede psykoterapeuter er, selvom vi er en mindre faggruppe uden formel offentlig anerkendelse, uundværlige i arbejdet med mental sundhed
- siger Pia Clementsen, formand for Dansk Psykoterapeutforening
Det fremgår også af undersøgelsen, at 51 % af medlemmerne primært anvender humanistisk/eksistentiel psykoterapi, 45 % betegner sig selv som integrative psykoterapeuter, der typisk bruger flere slags psykoterapi.
34 % af medlemmerne anvender hovedsageligt psykodynamisk psykoterapi, 28 % systemisk-/familieterapi, 19 % kognitiv terapi, 15 % kropsterapier og 9 % kreative former for psykoterapi (fx musik, tegning, dans, natur eller skrivning) – se figur 2.
Figur 2: Hvilke modaliteter benytter medlemmerne primært?
77 % af medlemmerne er tilfredse eller meget tilfredse med deres medlemskab af Dansk Psykoterapeutforening. 20 % er neutrale, mens 2 % er utilfredse med deres medlemskab af foreningen.
Jeg er meget glad for, at de fleste af vores medlemmer er tilfredse med foreningens arbejde. Vi vil fortsat have fokus på at forbedre synligheden og arbejde for en stærkere anerkendelse af vores fag,
- siger Pia Clementsen, formand for Dansk Psykoterapeutforening
I medlemsundersøgelsen blev der på forskellig vis spurgt ind til medlemmernes ønsker og behov fra foreningen i fremtiden.
Mange er kommet med input til ønsker til forbedring af Tidsskrift for Psykoterapi og idéer til nye kurser og fyraftensmøder. På listen over forbedringspotentialer er også, at foreningen bør styrke psykoterapeuternes synlighed yderligere samt tilbyde hjælp til markedsføring.
Dansk Psykoterapeutforening vil på baggrund af disse input sætte yderligere kræfter ind i arbejdet med at øge synligheden og støtte medlemmernes netværk og markedsføring.