Replik: Danskernes mentale trivsel er vigtigere end faggrænser

|

Kategorier

Debatindlæg, Nyhed

Danskernes mentale trivsel er vigtigere end faggrænser

Af Pia Clementsen, formand, Dansk Psykoterapeutforening

Dansk Psykologforenings formand, Dea Seidenfaden, skriver i Kristeligt Dagblad den 16. februar, at hun ikke mener løsningen på at afhjælpe ventetider på psykologhjælp til unge er at inddrage psykoterapeuter. Dette synspunkt er jeg helt uenig i.

Psykologer og psykoterapeuter er forskellige, men arbejder inden for det samme pædagogiske og psykologiske felt. Jeg mener ikke, vi som faggrupper skal konkurrere om andet end at forbedre de unges psykiske trivsel. Jeg synes, det bedste er, når forskellige faggrupper formår at arbejde sammen på tværs, med det mål at gøre klienterne stærkere, og at vi, som faggrupper, har disciplin til at opretholde en vis respekt for hinanden.

Af historiske årsager er psykoterapeut ikke en offentlig uddannelse i Danmark. Dea Seidenfaden er kritisk over for psykoterapeuter, blandt andet med henvisning til at uddannelsen til psykolog er en offentlig uddannelse, mens uddannelserne til psykoterapeut er private.

Man kan dog ikke nødvendigvis sætte lighedstegn mellem offentlig og høj kvalitet – se eksempelvis på grundskoleområdet, hvor mange private skoler leverer høj kvalitet.

Psykoterapeuter, som er medlem af Dansk Psykoterapeutforening, har tilføjelsen MPF. De har en 4-årig efteruddannelse, der er certificeret af Dansk Psykoterapeutforening. Vores uddannelser er en blanding af teori og mesterlære, og man kan blive uddannet inden for alle de anerkendte psykoterapeutiske hovedretninger.

Uddannelserne evalueres løbende, vi har formaliserede etiske retningslinjer, samt klageinstanser for både studerende og klienter. Man skal som minimum have en bachelor – typisk lærer, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver – for overhovedet at blive optaget på en psykoterapeutuddannelse under Dansk Psykoterapeutforening. Herudover har mange psykoterapeuter baggrunde som f.eks. læger, psykologer, præster eller andre typer akademikere.

Psykoterapeuter MPF er altså veluddannede OG tværfaglige, og har ikke mindst den praktiske relationskompetence, som vi ved er essentiel for kvaliteten af arbejdet med mennesker.
Jeg foreslår, at alle faggrupper holder fokus på, hvordan vi sammen bedst bidrager til danskernes mentale sundhed. I Dansk Psykoterapeutforening har vi fokus på tidlig, borgernær og ubureaukratisk forebyggelse. Vi ser eksempelvis gerne, at Ringkøbing-Skjern Kommunes ordning bliver landsdækkende. Her kan unge mellem 13 og 25 år få gratis terapi med det samme – af både psykoterapeuter MPF og psykologer – anonymt og efter eget valg, uden den unge selv behøver at kontakte det offentlige system for en henvisning. Den ordning er der perspektiv i.

Psykoterapeuter MPF er en højt kvalificeret faggruppe med en lang række kompetencer, der vil være til stor nytte i forbindelse med løsning af de mange påtrængende problemer inden for mental sundhed.

Så lad os som faggrupper samarbejde fremfor at diskutere faggrænser.

 

Læs også