Fra Irma til psykoterapi – Det handler om mennesker

|

Kategorier

Interview, Nyhed, Psykoterapeut, Uddannelse
|

Drømmen om at uddanne sig indenfor psykoterapi var længe undervejs for 40-årige Daniel Ostermann Borup Jensen – nærmest gennem hele hans liv. Fra en svær barndom, henover sit først job i Irma og mange år som leder og salgschef i detailhandlen. Det er interessen for mennesker, der driver Daniel. Det får han indfriet på uddannelsen til psykoterapeut

Som ganske ung blev Daniel træt af at gå i gymnasiet, og et studiejob hos dagligvarekæden Irma blev til en fuldtidsstilling, da han valgte at droppe ud. Det blev starten på hans arbejdskarriere. Hurtigt avancerede han og blev leder af en butik. Samtidig fik han en uddannelse som akademi-merkonom i organisation og ledelse. Hans interesse var ledelse, økonomi og virksomhedsorganisation, men især arbejdet med mennesker og medarbejdere, var det, der gav mening for Daniel. Hans store idol blev Alfred Josefsen, direktør i Irma, som skrev bogen: ”It is all about people”, og drev Irma efter devicen: det er lige meget med excel-arkene; det handler om mennesker.

”Jeg får helt kuldegysninger, når jeg taler om det, fordi det var så fantastisk at have ham som direktør. Vi sælger hakkekød og pasta, hvordan kan du sige, det handler om mennesker, spurgte jeg ham. Så forklarede han mig, at han ville have en kultur i virksomheden, hvor vi skulle være venner. Og det fik han skabt. En venskabskultur, hvor vi hjalp hinanden med stort og småt, på kryds og tværs, og fordomme blev lagt ned. Det var helt utroligt smukt og hjerteligt. I samme periode skabte Irma som kæde det bedste årsresultat til dato og fik flere top 5-placeringer i ”Danmarks Bedste Arbejdspladser””, fortæller Daniel.

 

Interessen for psykoterapi og psykologi vækkes

Direktørens indstilling til mennesker falder godt i hak med Daniels indstilling, også personligt. Daniel har gået i psykoterapi næsten hele sit liv. Ikke mindst pga. en hård barndom. Han voksede op med en mor, der var alkoholiker, forældrene var skilt, og allerede da han var 6 år, gik han for første gang til psykolog. Psykologen og pædagoger omkring ham var vigtige støttepersoner i denne periode af hans liv. Og det er her, at den grundlæggende indsigt og interesse blev vagt og skabt for menneskets psykologi.

”En barsk barndom med en alkoholiseret mor, det var mit liv til at starte med. Jeg fik helt sikkert udviklet et overansvar for min mor, og jeg var meget tæt på at ryge på børnehjem. Heldigvis fik min far forældreretten over mig, og jeg startede til børnepsykolog og havde pædagoger omkring mig med psykologisk indsigt. Så det er her, det starter, at min verden åbner sig lidt. Jeg overudvikler en empati, et overansvar for andre. Og det har helt sikkert været med til at åbne min generelle interesse for mennesker og det psykoterapeutiske felt, som har præget mig hele livet”, siger Daniel.

 

Nødvendigt med brancheskift

I det professionelle liv blev Daniel i detailhandlen i mange år. Primært i lederstillinger hos Irma, Coops hovedkontor, Løgismose og nemlig.com. Og det er fortsat det menneskelige aspekt – empati, lederskab og personligt engagement, der optager ham i sit virke. Som leder arbejder han tæt med mennesker og udlever sin interesse for mennesker, og får, ligesom sit idol Alfred Josefsen, skabt en venskabskultur på arbejdspladsen. Men arbejdet som leder med excel-ark, årsplaner og fokus på resultater fylder for meget. Han har konstant en stærk fornemmelse af at mangle noget i sit arbejdsliv. Han indser, at han med tiden bør skifte branche, hvis det kan lade sig gøre, og drømmen om at læse til psykoterapeut tager form:

”Jeg vidste, at jeg skulle noget andet. Jeg har i mange år arbejdet frivilligt med rådgivning af udsatte børn og voksne. Og i mange år har jeg tænkt på uddannelsen som psykoterapeut. Selvom det er vildt anderledes end det, jeg har lavet før. Der var noget i min krop, noget i mit hjerte, noget ægthed og livfuldhed, som slappede rigtig godt af med den tanke.

Daniel tager til et intromøde på EFT-instituttet for psykoterapi i København, hvor han også går i terapi, og efter intromødet om uddannelsen, er han ikke i tvivl. Det, at der bliver talt 100% om følelser, tiltrækker ham, og især er han personligt begejstret for det, han lærer om adaptive og maladaptive følelser. Han fortæller:

”Dengang gik jeg rundt og var hele tiden i sorg og ked af det, og folk fik lov at overtræde min grænse. Jeg havde det svært ved at sætte en grænse, og veg væk fra situationen. Det var ikke gavnligt for mig hele tiden at blive ked af det, for det hjalp mig jo ikke. Det blev en dum cirkel inde i mig selv. Men så fandt jeg ud af, at vrede kunne hjælpe mig. Vreden var med til at sætte en grænse. Så vreden blev adaptiv og gavnlig for mig. Hvor ked-af-det-heden var maladaptivt, ikke gavnlig for mig”.

Daniel får lavet en ordning med nemlig.com om at starte på psykoterapeutuddannelsen samtidig med, at han går ned i tid på arbejdet. To måneder efter aftalens ikrafttræden bliver han fyret efter i alt 5 års ansættelse. Og selvom han ikke er begejstret for det, er han nødt til at finde et nyt job for at tjene penge, og han bliver onlinechef i virksomheden, Orkla Care A/S. Men alt stritter forkert i ham. Han har meget svært ved at være i sin nye stilling, føler sig presset og malplaceret. Da han en dag kører galt på motorvejen, bryder han sammen og erkender, at han får alvorlig stress, hvis ikke han ændrer sit arbejdsliv og sin livsstil.

Han beslutter sig for at sige op. At tage en pause og kun studere og bruge tid på psykoterapien.

40-årige Daniel har i dag startet selvstændig virksomhed og læser på 3. år på psykoterapeutuddannelsen

 

Brænder for at hjælpe medarbejdere og ledere på arbejdspladser

I dag er Daniel for længst kommet sig ovenpå et stressforløb og en identitetskrise. Han har startet selvstændig virksomhed og læser i dag på 3. år på psykoterapeutuddannelsen. Psykoterapien er det, han vil. Og hans ambition er, at han med sin virksomhed vil revolutionere arbejdet i at forebygge stress og mentalt sygefravær blandt medarbejdere og ledere ude på de danske arbejdspladser.

”Hele mit hjerte er psykoterapi. Jeg brænder for det. Jeg brænder hver dag for at hjælpe medarbejdere og ledere på arbejdspladser med at få dem til at arbejde med sig selv. Så de bliver dygtigere til at turde gå til deres leder, chef, kollega eller en nær relation og sætte en grænse, når de mærker stress, så de er adaptive og siger, her er min grænse. For det er først, når vi ikke sætter grænsen, at vi bliver stressede. Og det vil jeg gerne være med til at forebygge i fremtiden”, slutter Daniel.

 

Deltagelse i generalforsamling

Daniel deltog i Dansk Psykoterapeutforenings generalforsamling i 2021, og han fandt det utrolig spændende og rart som studerende at komme med ind bag kulissen og se, hvordan det foregår at afholde en generalforsamling. Daniel hæftede sig ved den ordentlighed, som han synes, generalforsamling er præget af. Ordentligt informationsmateriale. Folk blev hørt. Deltagerne kunne stille spørgsmål. Der var plads til demokratiet.

 

Anbefaling: Bliv medlem

Daniel anbefaler andre psykoterapeutstuderende at tage til generalforsamling. Og han anbefaler andre studerende at få medlemskab i Dansk Psykoterapeutforening og tage del i de muligheder, der er. Eksempelvis gennem relevante kurser og netværksdannelse. At forstå, hvad der sker, når man ér færdig. At sparre med nogle undervejs i processen, så man ikke er alene. Daniel er sammen med en medstuderende ved at lave et studieråd for studerende, der er medlem af Dansk Psykoterapeutforening.

 

DANIEL OSTERMANN BORUP JENSEN

  • 40 år
  • Stifter og ejer af Lifeatwork.dk
  • Psykoterapeutstuderende på EFT-instituttet i København
  • Baggrund som virksomhedsleder gennem 20 år i detailhandlen hos bl.a. Irma/Coop, Løgismose og nemlig.com.
  • Uddannet fra Lyngby Erhvervsakademi som akademi-merkonom i organisation og ledelse og en MINI-MBA hos Probana Business School i 2003
  • Initiativtager til ny mandegruppe for psykoterapeuter og psykoterapeutstuderende. Første møde torsdag den 10. februar 2022, kl. 9.30-12.00. Læs mere om mandegruppen