Løn og ansættelsesforhold

Herunder finder du statistik om psykoterapeuternes beskæftigelse, løn og ansættelsesforhold.
Statistikken er baseret på en stor medlemsundersøgelse, som foreningen foretog i 2016.

Forhåbentlig kan statistikken give dig et sammenligningsgrundlag, hvis du for eksempel står over for at skulle slå dig ned som selvstændig psykoterapeut, eller hvis du er ansat i det private eller offentlige.

Beskæftigelse og uddannelse

Beskæftigelse

44 pct. af psykoterapeuterne har selvstændig virksomhed, mens 35 pct. både har selvstændig virksomhed og er ansat i det private eller offentlige.

19 pct. er udelukkende i et ansættelsesforhold, enten i det offentlige eller private.

Frivilligt arbejde

I gennemsnit arbejder 16 pct. af medlemmerne frivilligt som psykoterapeut ved siden af deres arbejde eller praksis.

Med frivilligt arbejde tænkes der primært på frivilligt socialt arbejde, men ovenstående tal kan også rumme tilkendegivelser af, at frivilligt arbejde betragtes som et karrierefremmende tiltag.

Tal fra 2014 viser, at 42 pct. af danskerne arbejder frivilligt (kilde: Frivilligrapporten udarbejdet af Center for frivilligt socialt arbejde 2014).

Videreuddannelse

30 pct. af medlemmerne i Dansk Psykoterapeutforening har afsluttet et kursus, seminar eller anden videreuddannelse inden for det sidste år. Kurset, seminaret eller videreuddannelsen er af mindst to dages varighed.

17 pct. af medlemmerne er p.t. i gang med en videreuddannelse.

Supervision

De fleste af foreningens medlemmer modtager i gennemsnit supervision mindst én gang om måneden.

Psykoterapeuter med selvstændig virksomhed

Beskæftigelse

Langt de fleste selvstændige har egen praksis, men en stor del udfører også konsulentopgaver eller er underviser eller vejleder.

Klientgrupper i behandling

Medlemmer med selvstændig psykoterapeutisk praksis behandler primært voksne enkeltpersoner, par og børn og unge.

Antal klienter

Hver fjerde behandler i gennemsnit mellem 11-15 klienter om ugen.

Hver femte har i gennemsnit mellem 4 og 10 klienter i terapi om ugen.

Klienternes problemstillinger

Som grafen herunder viser, møder selvstændige psykoterapeuter mange forskellige problemstillinger. Stress, personlig udvikling og livskriser, angst, skilsmisse- og parforholdsproblemer og depression er dog de fem problemstillinger, som de selvstændige oftest møder i deres hverdag.

Timepriser

Dansk Psykoterapeutforening får ofte spørgsmål ang. timepriser. Herunder kan du se, hvad flest medlemmer tager i timen for de forskellige former for terapi og rådgivning.

Individuel terapi: Hver fjerde (25 pct.) af de selvstændige psykoterapeuter tager mellem 800-899 kr. i timen. Tre ud af fire selvstændige tager en pris på mellem 600-899 kr. i timen.
Familieterapi: Knap hver femte (19 pct.) tager mellem 900 – 999 kr. i timen.
Børn- og unge-terapi: Hver femte (20 pct.) tager mellem 500 – 699 kr. i timen.
Parterapi: Knap hver femte (18 pct.) tager mellem 800 – 899 kr. i timen. En anden femtedel (18 pct.) tager over 1199 kr. i timen.
Supervision – enkeltpers: Knap hver fjerde (23 pct.) tager mellem 800 – 899 kr. i timen.
Supervision – gruppe: Mere end hver anden (56 pct.) tager 1100 kr. i timen eller derover.
Konsulentopgaver og freelance: Knap hver anden freelancer (47 pct.) tager 1100 kr. i timen eller derover.
Undervisning, vejledning: Hver tredje (35 pct.) tager over 1199 kr. i timen.

Samarbejde med andre aktører

Selvstændige psykoterapeuter samarbejder primært med kommuner og andre psykoterapeuter.

Tilgang eller fald i antallet af klienter?

Knap syv ud af ti selvstændige psykoterapeuter (69 pct.) har inden for det seneste år oplevet en lille stigende tilgang af klienter eller et uændret niveau.

Ca. hver tiende selvstændige har oplevet en stor stigende tilgang af klienter.

Psykoterapeuter i ansættelsesforhold

Beskæftigelse

21 pct. arbejder i døgninstitutioner, familiecentre og hjemmepleje.

I kategorien ”Andet” er bl.a. angivet: Efterskole, familiepleje, sundhedspleje mm.

Baggrund for ansættelse

Langt de fleste ansatte (40 pct.) er ansat på baggrund af en kombination af deres grunduddannelse og deres psykoterapeutuddannelse.

Løn

Knap hver anden (49 pct.) havde i 2015 en indkomst på mellem 300.001 – 400.000 kr. før skat.

Næsten 40 pct. havde en indkomst på 401.000 kr. eller derover.

Nedenstående omfatter både fuldtidsansatte og deltidsansatte.

Lønstatistik

På Løn.Info kan du se den gennemsnitlige månedsløn for en ansat psykoterapeut fordelt på køn, alder, bopæl mm.

Tillæg for psykoterapeutuddannelse?

Ca. hver anden ansat (56 pct.) får ikke tillæg for deres psykoterapeutuddannelse.

Knap hver fjerde får et tillæg på mellem 0 – 10.000 kr. årligt.

Kan du regne med at få finansieret supervision af din arbejdsplads?

Ja, knap syv ud af ti ansatte får finansieret deres supervision af deres arbejdsgiver.

Tilgang eller fald i antallet af klienter?

Knap seks ud af ti af de ansatte medlemmer (58 pct.) har oplevet en lille eller stor stigende tilgang af klienter / brugere / borgere / patienter på deres arbejdsplads i løbet af det seneste år

Løn og ansættelsesforhold

Informationerne er baseret på svarene fra en stor medlemsundersøgelse, som Dansk Psykoterapeutforening gennemførte i efteråret 2016 blandt medlemmerne i foreningen.

1492 medlemmer modtog spørgeskemaundersøgelsen, hvoraf 688 medlemmer svarede. Dette svarer til en svarprocent på 46 pct. Undersøgelsen blev gennemført i perioden 10. oktober til 7. november 2016 via SurveyMonkey. Pensionister og studerende var ikke en del af undersøgelsen.