Psykisk sårbare gravide får støtte og styrke med psykoterapi

 

Gravide med psykiske problemstillinger har brug for støtte for at blive en stærk forælder. Derfor tilbyder Odense Universitetshospital de gravide samtaleterapi med psykoterapeut MPF Rikke Bertram Grunddal

Rikke Bertram Grunddal er psykoterapeut MPF og jordemor på Odense Universitetshospital, hvor hun hjælper gravide kvinder med psykiske problemstillinger
Rikke Bertram Grunddal er psykoterapeut MPF og jordemor på Odense Universitetshospital, hvor hun hjælper gravide kvinder med psykiske problemstillinger

 

Angst, depression, spiseforstyrrelser og fødselstraumer. Det er blot nogle af de problemer, der hver dag påvirker hundredevis af gravide kvinder så voldsomt, at det kan belaste deres tilknytning til barnet i graviditeten og efter fødslen.

Derfor har Obstetrisk afdeling på Odense Universitetshospital – som den eneste afdeling i Danmark – valgt at tilbyde gratis samtaleterapi til alle kvinder, der oplever psykiske udfordringer i forbindelse med deres graviditet. Terapien foregår bl.a. med psykoterapeut MPF, Rikke Bertram Grunddal, der er fast tilknyttet afdelingens Familiecenter to dage om ugen til stor gavn for både mor, barn og partner.

”En del af graviditetens psykologi er, at den gravide får en følelsesmæssig konstruktiv skrøbelighed. Dette giver både en øget sårbarhed for – og en øget tilgængelighed til nuværende og tidligere psykiske udfordringer eller traumer. Hvis der ikke bliver taget hånd om problemerne under graviditeten, kan det have alvorlige konsekvenser for morens evne til at tilknytte sig til barnet gennem graviditeten og efter fødslen – og en sund tilknytning er afgørende for barnets udvikling,” siger Rikke Bertram Grunddal.

Hvis en kvinde oplever at få psykiske udfordringer i forbindelse med sin graviditet, kan hun få en henvisning til samtaleterapi hos Rikke Bertram Grunddal. Problemerne kan strække sig over alt fra depression, angst og traumer til akutte tab under graviditeten eller massive parforholdsproblemer, som kan eskalere i forbindelse med graviditeten.

Kvinden kan blive henvist via egen læge eller af en af afdelingens læger, jordemødre eller sygeplejersker. Alt afhængigt af problemstillingen og behov afholder Rikke Bertram Grunddal samtaler med den gravide og eventuelt hendes partner, nogle hjælper hun videre med blot en enkelt samtale, mens andre har brug for flere.

Støtter den psykologiske graviditetsproces
Rikke Bertram Grunddal har en baggrund som jordemor, og ved siden af sit job som psykoterapeut på afdelingen, arbejder hun som jordemor – bl.a. med familier, der mister spædbørn. Netop denne fagkombination gør, at Rikke Bertram Grunddal præcis ved, hvilke fysiske og psykiske reaktioner en graviditet kan fremkalde hos kvinden, men også hvordan hun bedst afhjælper og støtter hende i processen.

”Det er afgørende, at barnet fødes ind i nogle trygge rammer, hvor moren både er fysisk og følelsesmæssigt tilgængelig for barnet. Men det er hun ikke, hvis hendes egne problemer fylder. Derfor støtter jeg kvinden i den psykologiske graviditetsproces, hvor vi får undersøgt og bearbejdet de problemer, der står i vejen for, at en nær kontakt til barnet kan finde sted både i graviditeten og efter fødslen. Samtidig hjælper jeg hende med at få den nødvendige følelsesmæssige kontakt til sin egen krop, så hun er forberedt til fødslen,” siger Rikke Bertram Grunddal.

Hurtig behandling hjælper
Psykiske sårbarheder og traumer kan eskalere både i graviditeten, under og efter fødslen, som er ekstra belastende, hvis man i forvejen er udfordret. Behandles det ikke i tide, risikerer man ifølge Rikke Bertram Grunddal, at problemerne forværres og kan være årsag til fødselsdepressioner, tilknytningsvanskeligheder og senere forværrede psykiske problemer.

”Det offentlige system er i dag præget af lange ventetider, og det er ikke hensigtsmæssigt, når vi skal behandle de gravide inden for den begrænsede periode på ni måneder. Ved at have mig og min psykolog-kollega fast tilknyttet afdelingen kan vi sætte ind langt hurtigere med kun få ugers ventetid. Med hurtig hjælp får vi givet familien den bedst mulige start og forhindrer, at kvinden viderefører sine egne traumer til barnet,” siger Rikke Bertram Grunddal.

Mindsker tidspresset for afdelingens personale
Ud over Rikke Bertram Grunddal har afdelingen også ansat en psykolog til samtalerne med de gravide. De fordeler samtalerne imellem sig og samarbejder tæt med afdelingens læger, jordemødre, socialrådgivere og sygeplejersker for at yde den optimale behandling af de gravide – et samarbejde, der ikke kun gavner de gravide, men som også letter tidspresset for afdelingens øvrige personale.

”Med muligheden for at henvise til psykoterapeutisk samtale aflastes afdelingens øvrige personale i deres konsultationer og kontakter, der i forvejen er tidspressede. Min kollega og jeg har mulighed for at fordybe os i enkelte problemstillinger og derved i samarbejdet med de øvrige fagpersoner at skabe en langt mere effektiv behandling og understøttelse af den gravide og hendes familie” siger Rikke Bertram Grunddal.

Rikke Bertram Grunddal
45 år

Uddannet jordemor i 1997 og krops- og gestaltterapeut i 2014

Ansat som psykoterapeut og jordemor på Odense Universitetshospital

Bor i Middelfart